15 Haziran 2015 Pazartesi

İphone 6S Özellikleri

iPhone 6 ve 6 Plus ilk olarak 19 Eylül 2014‘te satışa sunuldu. Donanımsal bakımdan Android telefonların gerisinde kalsa da genel performans noktasında bu üst seviye Android tabanlı telefonlarla başa baş bir yarış içine giren bu iki telefon özellikle yazılım bakımından stabilite olarak öne çıkıyor. Şimdi ise sırada Apple‘ın daha önceki versiyonlarında takip ettiği Eylül ortası satış alışkanlığına uyarsa, firmanın yeni telefonunu görmemize 4 ay gibi bir vakit kaldığını söyleyebiliriz.
Eğer Apple karargahı (Cupertino) aynı güncelleme politikasına devam ederse, Apple’ın 2014’te phabletlere geçişinden daha az radikal bir beklenti içerisinde olabiliriz. Ki bildiğiniz gibi ana numara modelleri (4-5-6) dışında alıştığımız S modellerinde radikat değişiklikler görmedik. Elbette bunlar geçmişte olanlara dayalı birer varsayım. Şimdi ise iPhone 6S olarak tanıtılması beklenen bir nevi Apple’ın ara modelini ortaya çıkan söylemlere ve beklentilere göre nasıl bir özellikler ile geleceğini hep beraber görelim;
Dizayn 2014’te Apple’ın piyasaya sürdüğü iPhone 6 ile başlayan büyük ekran telefonlara geçiş evresi, 5.5 inç ekrana sahip olan, 6 Plus ile phablet alanına adım atmasıyla devam etmişti. iPhone 6 ve 6 Plus’la birlikte değişen dizayn anlayışının ardından, Apple’ın telefonlarının dizaynında dramatik değişiklikler yapmak yerine, iç dizaynında değişikliklere gideceği yönünde herkes hemfikir. Yani dış görünüş bakımından iPhone 6’dan farksız bir tasarım beklenmiyor. Ancak Apple’ın iPhone 6 ve 6 Plus’ın ardından iPhone 6C adında (iPhone Mini) 4 inç ekrana sahip bir telefon çıkarabilecekleri yönünde de iddialar bulunuyor. (Bunu iPhone 6 ile beraber beklemiştik ama göremedik. Bakalım 4 inç iPhone sevdalıları 6S modelinin lansmanında bu sevdasına tekrar kavuşabilecekler mi?)
Ekran Apple’ın iPhone 6’da kullandığı 4.7 inçlik ekran boyutu aynı şekilde devam edebilir. Ama bazı kesimler ise bunun 5.0/5.2 gibi değerlere çıkabileceğini de iddia etse de aynı şekilde devam etme ihtimali daha yüksek. Bunun yanı sıra bir de ekran noktasında aslında iPhone 6 ile beklenen safir ekran konusu var. İşte bunun artık iPhone 6S ile gelme ihtimali de yüksek. Yani eğer ki bu teknolojiyi 6S ile görebilirsek, artık Apple telefonunuz yere düştüğünde yere eğilip telefonu alma anlarınızdaki 3.5 atma durumu da tarihe karışabilir. (Safir ekranı da kırarsanız helal oslun yani) Fakat ekran konusunda beklenen asıl yenilik ekran boyutu değil, MacBook lansmanında ortaya çıkan Force Touch denilen basınca duyarlı bir ekran olabilir. Yani iPhone 6S ile karşımıza ekrana uygulayacağımız farklı basınç miktarlarına göre farklı işlevler sunabilecek bir telefon gelme ihtimali üzerine fazlasıyla duruluyor.
Donanım Hem iPhone 6 hem de 6 Plus karşımıza A8, 64-bit çift çekirdek bir işlemciyle karşımıza çıkıp mükemmel bir performans sunuyor. HTC One M9 ve Samsung Galaxy S6 gibi rakipleri bazı benchmark testlerinde daha iyi skorlar alsa da kullanım açısından bu üçlü arasında pek fark bulunmuyor. Şimdi ise iPhone 6 Plus ile daha yeni ve daha iyi özellikler sunacak bir A9 işlemcisi beklenmekte. Samsung tarafından üretilmesi beklenen bu A9 çipsetinde 14nm teknolojisine geçilmesi en büyük beklenti olarak dikkat çekiyor. Çift çekirdek yerine 4 çekirdek performansı görme ihtimalimizin olduğunu da belirtelim. Bellek konusunda ise Apple artık 1GB’tan 2GB RAM’e terfi etmesi ise “E artık olsun” gibi bir beklenti sunuyor. Her ne kadar 1GB ile de yeterli bir performans gösteriyor olsa da bunun 2GB olması herkes için daha iyi olacaktır elbet. Depolama alanı kısmında ise klasik olarak 16GB/64GB/128GB olarak bir gelmesi en muhtemel hali olan 6S, 16GB yerine 32GB gibi bir seçenek sunma ihtimali ise az da olsa bulunuyor.
Kamera Genel olarak söylentilere bakacak olursak Apple’ın iPhone 6S ile en büyük sıçramayı kamera konusunda yapacağı konuşuluyor. Konsept çizimlerde de gördüğümüz gibi bir yandan çift kamera lensi beklenirken, bir diğer yandan ise yine tek kamera ile fakat megapiksel ve diğer özellikler bakımından DSLR kameraları aratmayan bir fotoğraf kalitesi sunabileceği konuşuluyor. Yani şu anda kamera noktasında en çok konuşulan telefon olan LG G4’ün bu en ciddi özelliği Eylül ayı geldiğinde iPhone 6S ile daha iyisi gelerek bozulabilir.
Batarya iPhone 6’nın pil ömrü her ne kadar kötü olmasa da böylesine iyi bir telefonda ortalama düzeyde kalmış. (Daha büyük ve geniş olan 6 Plus daha iyi ve etkileyici bir pil ömrü ile karışımıza çıkıyor.) “iPhone şarj aleti var mı?” soruları ise her tarafta soruluyor olması da bunun bir göstergesi maalesef. Bu konuda iPhone 6 ile 1810 mAh batarya sunan firma, şimdi ise 2000mAh (belki biraz daha yüksek) düzeylere çıkarak daha iyi bir pil ömrü sunabilir. Ayrıca bataryaya kablosuz şarj teknolojisi desteği gelmesi de birçok otorite tarafından dile getirilen bir özellik olduğunu söylemekte de fayda var.
USB-C Apple’ın MacBook lansmanı sonrası patlama yapması beklenilen bu teknolojiyi Apple cihazlarına bu lansman sonrası yavaş yavaş yerleştirmesi bekleniyor. ipad Pro ile de görmemiz muhtemel olan bu port, ayrıca iPhone 6S ile de karşımıza çıkması muhtemel. Daha hızlı şarj, daha hızlı veri aktarımı gibi özellikler sunan bu portu özellikle boyunutun küçük ve ince olması sebebiyle Apple hegamonyasında artık sıkça rastlama ihtimalimiz oldukça yüksek.
Sonuç Sonuç olarak iPhone 6 ve 6 Plus modellerine göre illaki daha iyi bir telefon karşımıza çıkacağı belli. Özellikle bunun yazılımsal bazda olması ise en büyük beklenti olarak dikkat çekse de genel olarak yukarıda sıraladığımız şekilde bir iPhone 6S karşımıza çıkabilir. Ama tekrar hatırlatmakta fayda var. Bu özellikler internet ortamında ve bazı kaynaklarda dolaşan “beklentiler” ve “söylentiler” olduğunu unutmayalım. Abartıya kaçmayan ve gayet makul olan bu beklentileri de görüp görmeyeceğimizi lansman zamanı geldiğinde hep beraber anlayacağız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder